Alles over energie in Brussel. Een initiatief van Sibelga
nl menu
Logo energids

Wat moet ik doen bij een elektriciteitsstoring?

Bij een elektriciteitsstoring moet u eerst controleren of het een algemeen of een individueel probleem is.

  • Als de hele wijk zonder stroom zit, bel dan Sibelga op het nummer 02 274 40 66 (als u in Brussel woont).
  • Hebben uw buren wel stroom? Dan zit het probleem bij u. De oorzaak van het probleem kan zich op verschillende plaatsen situeren. Het is ook belangrijk om te weten of uw installatie beschermd is met automatische schakelaars of smeltzekeringen: een schakelaar kan gemakkelijk weer worden ingeschakeld, terwijl een smeltzekering vervangen moet worden nadat het probleem is vastgesteld.
    Bij twijfel kunt u het best contact opnemen met uw elektricien.

Elektriciteitsstoring: bij u of algemeen defect?

Een elektriciteitsstoring kan een algemeen probleem zijn, maar kan ook enkel bij u voorkomen. Als u merkt dat de hele buurt zonder stroom zit, is er een probleem met het distributienet. Neem in dat geval contact op met Sibelga op het nummer 02 274 40 66 (voor wie in Brussel woont).
Als het probleem zich alleen bij u voordoet, wordt de elektriciteitsstoring veroorzaakt door uw installatie. Hier vindt u enkele tips om het probleem zelf op te sporen en in sommige gevallen zelfs op te lossen.

Bescherming met stoppen of schakelaars

Overbelasting of kortsluiting kan uw installatie beschadigen en brand veroorzaken. Daarom is ze beschermd met stroomonderbrekers, of  ‘smeltzekeringen’. Deze reageren op een te sterke stroom ten gevolge van gelijktijdig gebruik van te veel apparaten, een kapot apparaat of een defect in uw installatie.

Smeltzekering


Een smeltzekering bevat een metalen draad die smelt wanneer er stroom doorgaat die boven een bepaalde waarde uitkomt. Hij moet dan ook vervangen worden door een nieuwe zekering als hij zijn rol als installatiebescherming eenmaal vervuld heeft.

Automatische schakelaarEen automatische schakelaar daarentegen kan meermaals gebruikt worden, omdat die telkens opnieuw kan worden ingeschakeld.
 

Helemaal geen stroom meer? Helemaal nergens?

Als u geen stroom meer heeft in uw woning, is het beschermingsmechanisme ingeschakeld door een kapot apparaat of doordat een te groot aantal apparaten tegelijk werden gebruikt.


AansluitkastAls u de stekker(s) van het apparaat of de apparaten in kwestie uit het stopcontact heeft getrokken, controleer dan het beveiligingselement in uw verdeelkast (na de meter).
 

Algemene beveiliging van uw elektriciteitsmeter

  • Als er bij u op deze plaats een smeltzekering zit, vervang die dan. Als de elektriciteitsstoring opnieuw optreedt, neem dan contact op met een elektricien.
  • Als u daarentegen over een automatische schakelaar beschikt, schakel deze dan weer in. Als er opnieuw een elektriciteitsstoring optreedt wanneer u een bepaald apparaat aanzet, laat uw elektricien er dan naar kijken.
     

U zit nog steeds zonder stroom? Controleer dan ook de beveiliging die voor de meter zit, ter hoogte van de aansluitkast.

  • Als u daar een schakelaar ziet, controleer dan of die wel aan staat (omhoog).
  • Als uw installatie tamelijk oud is, zou het kunnen dat er nog smeltzekeringen in de kast zitten en dat die zijn doorgebrand. Neem dan contact op met Sibelga op het nummer 02 274 40 66. De spoeddienst komt ze dan vervangen.

Werkt de vaatwasmachine of het licht niet meer op de eerste verdieping?

Als slechts op één verdieping de verlichting of de stopcontacten niet meer werken, of als een bepaald apparaat het niet meer doet, ligt het probleem bij een secundair circuit dat op zijn beurt ook beschermd is met een stop of een schakelaar. Ga in dat geval op dezelfde manier te werk. Idealiter heeft u in uw verdeelkast een circuit voor:

  • verlichting (één per verdieping)
  • de specifieke verlichting van de badkamer
  • stopcontacten (maximaal 8 per circuit)
  • de stopcontacten in de badkamer
  • de vaatwasmachine
  • de wasmachine
  • het warm water
  • de ketel
  • de elektrische kookplaat
  • ...

DifferentieelschakelaarDe differentieelschakelaar: een extra beschermingsmiddel

Nieuwe installaties (na 1981) beschikken over differentieelschakelaars: één algemene, en één voor het circuit van de badkamer. De differentieelschakelaar reageert bij een isolatieprobleem in de installatie of in het apparaat (stroomverlies), terwijl schakelaars en smeltzekeringen alleen reageren bij overbelasting of kortsluiting.

Schema elektriciteitsinstallatie

Bekijk deze afbeelding in het groot of download als pdf

Schema elektriciteitsinstallatie

 

 

 

(Zie ook: 'Moet ik betalen voor een interventie van Sibelga bij een elektriciteitsstoring of gasreuk?')

Mis onze nieuwe tips niet

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg maandelijks praktische energieweetjes.

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Meer over dit onderwerp in deze dossiers

Vond u dit artikel nuttig?
Hoe kan dit artikel beter volgens u?

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.

Tips om energie te besparen!

Wij gebruiken je e-mailadres enkel voor onze nieuwsbrief. Beloofd! Lees er alles over in ons privacybeleid.